Børnehaven Åhaven
 

Hverdagen i Åhaven

Grøn børnehave

Åhaven er en kommunal børnehave, oprindeligt normeret til 55 børn. I månederne inden skoleoptag er vi ofte flere end 55 (efter vores eget valg). I disse måneder er der derfor også flere voksne og dermed flere "varme hænder" i huset.

 •  Vi bruger økologiske dagligvarer
 •  Vi lærer børnene, hvor vigtigt det er, at vi sammen passer godt på jorden og vi arbejder med bæredygtighed i børnehøjde.
 • Vi praktiserer genbrug i videst mulige omfang.
 • Vi er tilmeldt Friluftsrådets "Grønne Spirer" og har grønt flag.
 • Vi har ofte bål og laver eftermiddagsmad på bålet en gang om ugen.
 • Hverdag

  I Åhaven leves det gode børneliv med masser af tid til leg, nærvær og forundring. Gennem legen udforsker børnene verden, afprøver færdigheder og øver sig i at knytte venskaber. Det er afgørende, at vi voksne hver eneste dag møder børnene som de små unikke mennesker, de er. Ser dem, hører dem, forstår dem. Vi forsøger at være tydelige og engageret arbejde ud fra os selv, som de mennesker, vi er. Til stadighed er vi opmærksomme på at understøtte børnenes leg og inspirere til fortsat udvikling af legens temaer.

  Fokus

  I hverdagen fylder natur- og udelivet rigtig meget i Åhaven.  Vores legeplads ned mod åen med klatretræer, tipi og bålhytte er fantastisk og derude "slipper vi legen fri". Vi ser børnene som små forskere, der konstant undres over verden og med en utrættelig energi undersøger og eksperimenter i forsøget på at forstå.  De klatrer, de tumler, de bager mudderkager én masse, de forfølger en myre og finder frøer. De rutcher i en papkasse ned af bakken, de skyder med bue og pil, de bygger huler og leger med pinde og sten. Også musik og teater er nøgleord i Åhavens hverdag. Vi er på mange ture og har et godt samarbejde med lokalsamfundet i Ørbæk: 4Kløverskolen, plejehjemmet, kirken osv.

  Funktionsopdeling… som i et hjem.

  Åhaven er funktionsopdelt som i et hjem, hvor man laver mad i køkkenet, reparerer cykler i værkstedet osv. Børnene bestemmer selv, hvor i huset og på legepladsen, de gerne vil være. Vi voksne fordeler os derfor efter en funktionsplan både indenfor og på legepladsen, så vi er sikre på, at alle børn bliver set.

  Gruppetiden

  Hver formiddag fra 9.30 – 11.30 er børnene delt i tre grupper. Svaler og spætter for de 3-5 årige. Uglerne for de 5-6 årige.

  I disse grupper er børnene sammen med faste primærvoksne og gruppetiden er lidt mere "voksenstyret" end resten af dagen. Om fredagen holder vi fællessamling i tumleren kl. 9.30 og synger sammen. Fredag er også legetøjsdag.

  Måltider

  Børnehaven tilbyder morgenmad fra kl. 6.00 – 7.30 for de børn, der ikke har spist hjemmefra. Børnene medbringer frugt eller grønt, der skæres ud og deles med de andre børn i løbet af dagen. Børnene medbringer også to madpakker. Én til frokosten og én til eftermiddagen. Børnene må gerne spise af deres frokostmadpakke i løbet af formiddagen, og resten af madpakken spises, når vi samler børnene i deres grupper ca. 11.15.

  Vi vægter tid og rammer for at skabe en god madkultur. Det betyder at vi, når vi spiser frokost i vores grupper, har faste pladser til børn og voksne og giver os tid til at hygge og stillesnakke børn og voksne imellem. Kl. 14.15 åbner vi caféen, hvor børnene kan komme og spise deres eftermiddags-madpakker, når de er sultne til det.

  Middagssøvn

  De mindste kan sove til middag efter fælles frokost.  Vi anbefaler at børnene medbringer egen dyne, da det er mest praktisk i forhold til plads, vask og samtidig mest trygt for barnet med sit eget hjemmefra. Barnet må gerne have et sovedyr og sutter med.

  Alle sovebørnene får lov at sove min. 1½ time. Herefter vil vi godt vække barnet, hvis forældrene ønsker det.  Børn, der vækkes, får lov at ligge og vågne stille og roligt på sofaen i vores køkken.

  Fødselsdage

  Fødselsdage er vigtige dage i børnenes små liv. Fødselsdag fejres i samråd med forældre, barn og personale. Vi tager gerne hjem i barnets hjem, men vil også gerne fejre dagen for barnet i børnehaven.